/usr/share/help/sv/gnome-help/look-resolution.page is in gnome-user-docs-sv 3.28.1-0ubuntu1.

This file is owned by root:root, with mode 0o644.

The actual contents of the file can be viewed below.

1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<page xmlns="http://projectmallard.org/1.0/" xmlns:its="http://www.w3.org/2005/11/its" type="topic" style="task" id="look-resolution" xml:lang="sv">

<info>
    <link type="guide" xref="prefs-display"/>
    <link type="seealso" xref="look-display-fuzzy"/>

<revision pkgversion="3.8.0" version="0.3" date="2013-03-09" status="candidate"/>
    <revision pkgversion="3.10" date="2013-11-07" status="review"/>
    <revision pkgversion="3.13.92" date="2014-09-22" status="candidate"/>

<credit type="author">
      <name>Dokumentationsprojekt för GNOME</name>
      <email>gnome-doc-list@gnome.org</email>
    </credit>
    <credit type="author">
      <name>Natalia Ruz Leiva</name>
      <email>nruz@alumnos.inf.utfsm.cl </email>
    </credit>
    <credit type="editor">
      <name>Michael Hill</name>
      <email>mdhillca@gmail.com</email>
    </credit>
    <credit type="editor">
      <name>Shobha Tyagi</name>
      <email>tyagishobha@gmail.com</email>
    </credit>
    <credit type="editor">
      <name>Ekaterina Gerasimova</name>
      <email>kittykat3756@gmail.com</email>
    </credit>

<include xmlns="http://www.w3.org/2001/XInclude" href="legal.xml"/>

<desc>Ändra upplösningen på skärmen och dess orientering (rotation).</desc>

<mal:credit xmlns:mal="http://projectmallard.org/1.0/" type="translator copyright">
      <mal:name>Daniel Nylander</mal:name>
      <mal:email>po@danielnylander.se</mal:email>
      <mal:years>2012</mal:years>
    </mal:credit>

<mal:credit xmlns:mal="http://projectmallard.org/1.0/" type="translator copyright">
      <mal:name>Sebastian Rasmussen</mal:name>
      <mal:email>sebras@gmail.com</mal:email>
      <mal:years>2014, 2015, 2016</mal:years>
    </mal:credit>

<mal:credit xmlns:mal="http://projectmallard.org/1.0/" type="translator copyright">
      <mal:name>Anders Jonsson</mal:name>
      <mal:email>anders.jonsson@norsjovallen.se</mal:email>
      <mal:years>2016, 2017</mal:years>
    </mal:credit>
  </info>

<title>Ändra upplösning eller rotation på skärmen</title>

<p>Du kan ändra hur stora (eller hur detaljerade) saker visas på skärmen genom att ändra <em>skärmupplösningen</em>. Du kan ändra vilket håll som är upp (om du till exempel har en roterande skärm) genom att ändra <em>rotationen</em>.</p>

<steps>
    <item>
      <p>Öppna översiktsvyn <gui xref="shell-introduction#activities">Aktiviteter</gui> och börja skriv <gui>Skärmar</gui>.</p>
    </item>
    <item>
      <p>Klicka på <gui>Skärmar</gui> för att öppna panelen.</p>
    </item>
    <item>
      <p>Om du har flera skärmar och de inte är speglade kan du ha olika inställningar på varje skärm. Välj en skärm i förhandsvisningsområdet.</p>
    </item>
    <item>
      <p>Välj upplösning och rotation.</p>
    </item>
    <item>
      <p>Klicka på <gui>Verkställ</gui>. De nya inställningarna kommer att användas i 20 sekunder innan de återgår. På detta sätt kommer dina gamla inställningar att återställas om du inte ser något med de nya inställningarna. Om du är nöjd med de nya inställningarna klicka på <gui>Behåll ändringar</gui>.</p>
    </item>
  </steps>

<section id="resolution">
  <title>Upplösning</title>

<p>Upplösningen är antalet pixlar (punkter på skärmen) som kan visas i varje riktning. Varje upplösning har ett <em>bildförhållande</em>, förhållandet mellan bredden och höjden. Bredbildsskärmar använder bildförhållandet 16∶9, medan traditionella skärmar använder 4∶3. Om du väljer en upplösning som inte matchar bildförhållandet för din skärm kommer skärmen att bli en avgränsad bild för att undvika förvrängning, genom att lägga till svarta kanter i toppen och botten på skärmen eller på båda sidor om skärmen.</p>

<p>Du kan välja upplösningen du föredrar från rullgardinsmenyn <gui>Upplösning</gui>. Om du väljer en som inte är rätt för din skärm kan den <link xref="look-display-fuzzy">se otydlig eller pixellerad</link> ut.</p>

</section>

<section id="rotation">
  <title>Rotation</title>

<p>På vissa bärbara datorer kan du fysiskt rotera skärmen på många håll. Det är användbart att kunna ändra skärmrotation. Du kan rotera vad du ser på skärmen genom att trycka på knappen med pilarna.</p>

</section>